Ontdek Scouting


Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.

Bevers (5-7 jaar)


De Bevers is bij Scouting Nederland de speltak voor jongens en meisjes tussen de 5 en 7 jaar. De naam "bevers" is afgeleid van de speltak "Beavers" bij de scouting in Canada. In Nederland is de naam overgenomen, maar is er een ander verhaal bij bedacht. In plaats van de nadruk op het bos en de dierenvrienden ligt de nadruk bij de bevers in Nederland op het dorp Hotsjietonia; wie daar wonen en watvoor avonturen er beleefd worden. Er zijn een paar groepen die wél het oorspronkelijke Canadese beververhaal gebruiken.

 

In 2010 zijn de Bevers verhuist van Huize Hotsjietonia naar het dorp Hotsjietonia.

 

Speltakteken vanaf 2010

Opkomst

Bevers hebben elke vrijdag opkomst van 18.30 tot 20.00 uur.

 

Programma

Het programma van de bevers is erg afwisselend. Bevers knutselen, doen tikspelen, lopen speurtochten en bouwen hutten. Ook komen ze een keer per jaar logeren in Hotsjietonia, en gaan ze mee op groepsweekend.

 

Dorp Hotsjietonia

Het dorp Hotsjietonia is de plaats waar de Bevers van Scouting Nederland spelen vanaf 2010.

In het Dorp Hotsjetonia vind je allemaal verschillende huizen. Hier wonen de dorpsbewoners van het dorp. Je vindt er Proffesor Plof en Rozemarijn, Rebbel en Bas Bos, stanley Stekker, Sterre Stroom en Steven Stroom, Keet Kleur en Fleur Kleur en Noa. Stuiter is meestal te vinden op het speelveld, maar vaak is hij ook op stap met een van de dorp bewoners. Sinds kort komen er elke vrijdagavond Bevers spelen in het dorp Hotsjietonia.

 

Welpen (7-11 jaar)


De welpen is de speltak voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar bij Scouting Nederland. Het themaverhaal van de welpen speelt zich af in de Jungle waar Mogli en Shanti veel avonturen beleven met de dieren in de jungle. De speltak is in 2010 helemaal vernieuwd, doordat alle speltakken van deze leeftijdsgroep (dolfijnen, welpen, esta's en kabouters) samen zijn gevoegd tot welpen. Binnen scouting st. Monulphus hebben wij er voor gekozen om de jongens welpen te noemen en de meisjes Shanti’s.

 

Opkomst

Welpen hebben elke donderdag opkomst van 18.30 tot 20.00uur.

 

Programma

Het programma voor de Welpen is geïnspireerd op het Jungle Boek van Rudyard Kipling, waarop Walt Disney decennia later losjes zijn film Jungleboek heeft gebaseerd. De leiding van de Welpen vernoemt zichzelf naar de karakters van de dieren uit het Jungleboek, bijvoorbeeld de wijze wolf Akela, Baloe de beer, Kaa de slang of Sahi het stekelvarken. De Akela is de primus inter pares van de leiding.

 

Uniform

Welpen dragen een groen uniform, met als speltakteken een afbeelding van Mowgli en Shanti, de twee kinderen uit het Jungleboek. Ook dragen de Welpen een groepsdas (bruin) met daarbij een dasring. Elke Scoutinggroep heeft zijn eigen kleur das.

Scouts (11-15 jaar)


Scouts zijn leden van Scouting tussen de 11 en 15 jaar. Bij Scouting Sint Monulphus hebben wij een gemengde groep van jongens en meisjes (gidsen en verkenners). Iedere vrijdagavond komen we bij elkaar om de wereld om ons heen te ontdekken, ieder op zijn of haar eigen manier. Op ontdekkingsreis.

 

Opkomst

Scouts hebben elke vrijdag opkomst van 19.45 tot 21.30 uur.

 

Programma

Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Sta op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. Bij de Scouts wordt actie van jou verwacht. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Koken op je eigen vuurtje, pannenkoeken bakken, vlotvaren op je eigengemaakte vlot, internetten, bruggen bouwen van hout en touw, dropping, kamperen onder een zeiltje, zomaar een weekendje weg, schminken, boogschieten, theater, vliegers maken, sport en spel, knutselen.......... Je kunt het zo gek niet bedenken of we doen het.

Het hoogtepunt van het jaar is ons zomerkamp. Kamperen in je eigen tent, je eigen keuken bouwen, je eigen potje koken, zwerven door de natuur, een bosspel, dropping, sport en spel. Kortom, je eigen week actieve vakantie. Ook dat zijn de Scouts van Sint Monulphus.

 

Uniform

Scouts dragen een beige uniform, met als speltakteken een afbeelding van Scout. Ook dragen de Scouts een groepsdas (bruin) met daarbij een dasring. Elke Scoutinggroep heeft zijn eigen kleur das.

Explorers (15-18 jaar)


Explorers is bij Scouting Nederland de naam van de speltak voor jongens en meisjes in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar (officieel volgens het Huishoudelijk regelement van Scouting Nederland: het kalenderjaar waarin je 15 wordt tot en met het kalenderjaar waarin je 18 wordt). Veel groepen zijn gemengd (jongens en meisjes), maar ook aparte jongens- en meisjesgroepen komen voor. Een groep explorers heet een afdeling.

 

Opkomst

Explorers hebben elke vrijdag opkomst van 19.30 tot 21.30 uur.

 

Programma

De explorers maken zelf hun programma en worden daar door een begeleider in bijgestaan. De taken van de begeleider bestaan uit:

* veiligheid en

* verantwoordelijkheid

 

Uniform

Explorers te land dragen een brique (steenrood) blouse, met als speltakteken een explorerwing. Ook dragen de Explorers een groepsdas (bruin) met daarbij een dasring. Elke Scoutinggroep heeft zijn eigen kleur das.

Pivo’s (18-21 jaar)


De roverscouts (Pivo’s) zijn de laatste speltak van scouting in Nederland voor leden van 18 tot en met 21 jaar. De leden van de roverscouts vormen samen een stam. Bij het waterwerk spreken we van loodsen die samen een Loodsenstam vormen. Een klein aantal groepen gebruikt nog de oudere term Pivo's.

 

Opkomst

Pivo's hebben elke vrijdag opkomst van 20.30 tot 22.00 uur.

 

Programma

De roverscouts hebben een eigen bestuur, bestaande uit een voorzitter, penningmeester en een stamcorrespondent (secretaris). De roverscouts regelen dan ook alles zelf. Zij hebben daar geen leiding meer bij nodig maar kunnen wel hulp krijgen van een stamadviseur die hen kan adviseren en sturen in de meest uiteenlopende zaken.

 

Uniform

Roverscouts dragen officieel een brique kleurige blouse. Ook dragen de Roverscouts een groepsdas (bruin) met daarbij een dasring. Elke Scoutinggroep heeft zijn eigen kleur das.